3 Comments

Een mooi artikel en interessante invalshoek!

Deze hele maatschappelijke ontwikkeling is mijns inziens kenmerkend voor het huidige denken in 'de maakbare wereld': 'we kunnen alles zelf beter dan de natuur het heeft gedaan.'

Waar niet naar gekeken, gevraagd of gezocht wordt, zoals met bijna alles tegenwoordig: Hoe komt het dat mensen deze gevoelens of ideeën over hun lichaam hebben? Wat is de oorzaak van deze plotse ontwikkeling?

In oude culturen was het helemaal geen probleem als een persoon zich anders wilde kleden of gedragen dan de 'gangbare' manieren. Als we allemaal wat minder bezig zouden zijn met 'normen' op te leggen aan anderen, en mensen de ruimte konden geven 'af te wijken van 'normaal'' dan was ons leven heel wat minder problematisch en werden dit soort zaken, denk ik, véél minder opgeblazen en 'drukkend': ook emotioneel voor de betrokkenen zelf. De oordelen van anderen, de maatschappij, de sociale omgeving ['social media'], bepalen enorm de levenshouding van mensen en spelen ook een onmiskenbaar grote rol in deze kwestie.

Expand full comment

Dank u voor dit heldere en mooie artikel. Ik sta stil bij deze zin ´Dit ontkennen betekent een ontkenning van vrouwelijkheid als zodanig´. U werkt dit niet verder uit, mij interesseert het zeer omdat ik steeds in de huidige ontkenningen van de betekenis van seksespecifieke lichamelijkheid (b.v. moedermelk moet mensenmelk heten; niet vrouwen maar mensen hebben een baarmoeder) een vijandigheid voel tegen het vrouwenlichaam. Ik ben benieuwd hoe u dat ziet ´Dit ontkennen betekent een ontkenning van vrouwelijkheid als zodanig´.

Expand full comment

Al sinds 2010 weid ik me beroepsmatig en ook als levensweg aan de Reiki methode.

Hierdoor ben ik me enorm bewust en heb ik alle ervaring hoezeer het lichaam een uiting van ons zijn is. Ik herken voortdurend hoe het lichaam en de geest combineren en interageren op een complexe manier om ons te vormen en vooral expressie aan onze subconsciente gedachten en gevoelens uiting te geven. Mijn filosofische Reiki kijk ten opzichte van het lichaam zelf is complex en combineert de afkeer van sensueel genot die kenmerkend is voor de algemene meest religieuze (waaronder ook verschillende Budistise takken)kijk op verlangen met een erkenning van zowel de individuele afhankelijkheid van het lichaam als het nut van het lichaam als hulpmiddel bij de ontwikkeling van inzicht. Met andere woorden ons lichaam is niet alleen ons vervoermiddel door het leven maar tevens ons expressie middel. Het lichaam waar je mee geboren wordt is je startpunt. Ik ben niet direct tegen het operatief veranderen van geslacht als dat na een consciëntieus besluit uiteindelijk de oplossing voor iemands zijn is. Evenmin tegen andere operatieve handeling als dat nodig is voor medisch of optisch lijden. Maar sekse verandering als officiële i.d. verandering zou toch nog te ver gaan naar mijn idee.

Expand full comment